Grip op het zzp-dossier. Feiten en inzichten over zelfstandigen zonder personeel in 2023
In 2021 kwam kennisplatform ZiPconomy met een onafhankelijk en feitelijk rapport over de zzp-populatie in Nederland. De afgelopen twee jaar is hierin veel veranderd, dus het was tijd voor een update. In deze hernieuwde editie brengen we wederom de diversiteit van de doelgroep in kaart om het zzp-dossier naar een hoger niveau te tillen.
Zzp’ers werken vaker voor meerdere opdrachtgevers
Hoogopgeleide zzp’ers hebben steeds vaker meer dan drie opdrachtgevers per jaar. Daarnaast daalt het aantal zzp’ers dat eigen arbeid levert aan organisaties licht en is slechts 2,7 procent van de zzp’ers werkzaam als ondernemer, omdat de organisatie deze contractvorm voorstelde. Marion van Happen, CEO HeadFirst Group: “Zzp’ers zijn ondernemend en gedwongen zzp-schap blijkt minimaal. Dit zijn belangrijke inzichten voor politiek Den Haag.” Lees hier het gehele persbericht.
Grip op de diversiteit van de zzp’er
Er zijn in Nederland 1,2 miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Eén op de acht mensen met betaald werk is dus een zzp’er. Het is een diverse groep op allerlei manieren. Het rapport geeft inzicht in de diverse samenstelling van zzp’ers op basis van demografie en bedrijfsvoering in de afgelopen 10 jaar. Met de nadruk op zzp’ers eigen arbeid. Hun aantal steeg met bijna 50%. In 2023 waren er voor het eerst meer dan 1 miljoen van zulke zzp’ers (1.028.000).
Percentage zzp’ers eigen arbeid t.o.v. zzp producten
Meer inzicht in zzp’ers eigen arbeid
Van de groep zzp’ers eigen arbeid werkt 65% voornamelijk voor organisaties, de rest werkt vooral voor particulieren. Binnen de b2b-groep zijn er twee typen ondernemers, namelijk de freelancers en de interim-professionals. De startmotieven zijn iets verschillend. Intelligence Group vroeg aan zzp’ers wat de belangrijkste redenen zijn om een opdracht aan te nemen.
Drijfveren om ja te zeggen tegen opdracht (zzp eigen arbeid)
Partners
Download rapport
"*" geeft vereiste velden aan