Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op de arbeidsmarkt

HeadFirst Group stelt samen met diverse partners unieke inzichten over arbeidsmarkt gerelateerde thema’s ter beschikking.

Talent monitor: Tariefontwikkeling professionals 2023

In deze editie van de Talent Monitor blikken we terug op de ontwikkelingen in 2022 en spreken de nodige verwachtingen uit voor 2023. De uurtarieven van flexibel werkenden, zzp’ers en professionals in dienst van detacheerders, zijn in 2022 gemiddeld 3,8 procent gestegen. Dit is een stuk minder hard dan, onder druk van schaarste en inflatie, voorspeld werd.

Download rapport

Talent monitor: IT-arbeidsmarkt in cijfers

De arbeidskrapte in Nederland is volgens het UWV nu in alle beroepsgroepen aanwezig. Uit cijfers over het tweede kwartaal van 2022 blijkt dat de beroepsgroep IT met een spanningsindicator – aantal openstaande vacatures gedeeld door het aantal mensen dat korter dan zes maanden WW ontvangt – van zestien groepen geclassificeerd wordt als de meest krappe.

Download rapport

Talent monitor: Update prognose tariefontwikkeling professionals 2022

In december 2021 zetten Intelligence Group en HeadFirst Group een grote, unieke stap door de tariefontwikkelingen van tijdelijke professionals voor 2022 te voorspellen. Tegelijkertijd kondigden we een tussentijdse update aan op de gemaakte voorspellingen voor halverwege dit jaar. Nu is het tijd deze inzichten te presenteren.

Download rapport

Talent monitor: zzp'ers beschermen of vrijlaten?

Wij vinden dat uitbuiting op de arbeidsmarkt moet worden tegengegaan met passende maatregelen, waarbij tegelijkertijd niet voorbij mag worden gegaan aan de grote groep zelfstandigen die er bewust voor kiest om in alle vrijheid te ondernemen en zeggenschap te hebben over het eigen werk. Met de inzichten in dit rapport hopen we daar een nieuwe bijdrage aan te leveren.

Download rapport

Talent Monitor: Prognose tariefontwikkeling professionals 2022

Arbeidsmarktdata specialist Intelligence Group heeft een uniek tariefvoorspellingsmodel ontwikkeld, waarbij onder andere data van HeadFirst Group gebruikt is. Eind 2021 presenteerden we de eerste voorspelling, waarmee een jaarlijkse traditie begonnen is.

Download rapport

Talent Monitor: Hyperschaarste op de arbeidsmarkt

Om de interactie tussen de vaste en flexibele arbeidsmarkt in kaart te brengen, publiceren we elk kwartaal de Talent Monitor met unieke inzichten op basis van de recruitmentdata van Intelligence Group en de inhuurdata van HeadFirst Group.

Download rapport

Boek: 'Professioneel inhuren van externe arbeid'

‘Professioneel inhuren van externe arbeid’ is het enige handboek waarin alle aspecten van de Nederlandse flexmarkt aan bod komen en – waar mogelijk – met CBS-cijfers worden onderbouwd. Een praktisch naslagwerk met een stevig theoretisch fundament, waarmee iedereen direct aan de slag kan. Een onmisbaar handboek voor lijnmanagers, directies, HR-professionals en inkopers.

Vraag exemplaar aan

De zzp'er bestaat wel. Feiten over zelfstandigen zonder personeel

Met dit rapport – dat door onafhankelijk kennisplatform ZiPconomy is opgesteld – zetten we waardevolle feiten, cijfers en inzichten over de zzp’er op een rij. Het doel: de heterogeniteit en diversiteit van de doelgroep in kaart brengen en het publieke debat over de arbeidsmarkt naar een hoger niveau tillen.

Download rapport

Zelfstandigheid, flexibiliteit en sociale zekerheid. Een kijkje over de grens

Niet alleen hier in Nederland worstelen we met wet- en regelgeving rondom werk. Ook de landen om ons heen hebben te maken met een maatschappij die moderniseert, digitaliseert en flexibiliseert. Om die reden is het zeker de moeite waard een kijkje te nemen in de keukens van andere landen.

Download rapport

Actueel nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van relevant nieuws over de arbeidsmarkt? Wij monitoren de nieuwe ontwikkelingen en brengen- belangrijk nieuws  voor jou bij elkaar.

Bekijk nieuws

Wet DBA & de pilot webmodule

De pilot van de webmodule is de enige overgebleven maatregel binnen de vervanging van de wet DBA. Aangezien er de afgelopen jaren veel is gebeurd zetten wij alle belangrijke gegevens en wijzigingen voor je op een rij.

Lees meer