ICT-arbeidsmarkt in cijfers 2023-2024

Ondanks dat de markt draait, is van enige ontspanning of serieuze afname van schaarste op de ICT arbeidsmarkt geen sprake. Deze Talent Monitor richt zich specifiek op ICT’ers en geeft inzicht in verschillende aspecten van de arbeidsmarkt. Zoals ontwikkeling van vacatures/opdrachten, arbeidsmarktactiviteit, baanwisselingen, sourcingsdruk, pullfactoren, arbeidsvoorwaarden, de meest gewenste werkgever, de meest gevraagde en snelst groeiende ICT-vaardigheden en informatie over tarieven.

Download rapport

1 op de 4 ICT’ers wisselde in 2023 van baan of werkgever

30 november 2023 – Uit de meest recente Talent Monitor blijkt dat 1 op de 4 ICT’ers in loondienst in de afgelopen 12 maanden van baan en/of werkgever is gewisseld. Terwijl de ICT’er van huis uit vooral een latente baanzoeker is, oftewel: men staat wel open voor een andere baan, maar zoekt en solliciteert niet zelf actief Waar de mobiliteit van ICT’ers de afgelopen jaren redelijk stabiel was, is dit het afgelopen jaar sterk toegenomen en is de loyaliteit aan de eigen manager en/of werkgever juist afgenomen. Dit zijn enkele van de tientallen opvallende resultaten uit grootschalig onderzoek naar de huidige arbeidsmarkt voor ICT’ers door Intelligence Group en HeadFirst Group.

Lees hier het hele persbericht

Belangrijkste bevindingen

  1. Groei van het vakgebied I(C)T blijft doorgaan. Nu ligt dat op zo’n 6% van de beroepsbevolking. In 2030 zal dit ongeveer 8,5% zijn, is de verwachting op basis van de groei uit het verleden en de verdere ontwikkeling op gebied van automatisering, digitalisering, robotisering en AI.
  2. IT en vergrijzing zijn geen issue binnen ICT’ers of de IT sector. Wel legacy systemen en skills. Het is derhalve belangrijk om goed op de hoogte te zijn van met name de snelst groeiende ICT-vaardigheden bij bureaus en werkgevers. Dat geeft inzicht in de toekomstKenmerkende termen daarin zijn: data, identity, Tmap, Vue.js, Apache en nog veel meer.
  3. De groei van de IT-beroepsbevolking in het afgelopen jaar is volledig toe te schrijven aan het toenemende aantal zzp’ers. Van 76 duizend in 2022 Q2 naar 84 duizend in 2023 Q2, een toename van ruim 10%.
  4. De schaarste is gigantisch en de wervingshaalbaarheid is extreem lastig en blijft zeer tot extreem lastig in de komende jaren.
  5. Gemiddeld bewegen ICT’ers binnen 4 jaar van positie binnen hun organisatie of naar buiten toe. Met name de interne mobiliteit en retentie is een lastig fenomeen voor ICT’ers. Vanwege de hoge mate van specialisatie is intern doorgroeien of andere rollen vervullen lastig. Vaak is daarom een vervolgstap naar buiten meer logisch. De meeste ICT’ers bewegen als ze worden benaderd en zoeken maar beperkt zelf.
  6. De doelgroep is vooral latent wat duidt op een grotere wervingscomplexiteit en een duurzaam andere wervingsstrategie impliceert. Sourcing is de nummer één wervingsstrategie, waarbij LinkedIn enerzijds de basis vormt en anderzijds een steeds lastiger terrein blijkt waar ICT talent vertrekt.
  7. Steeds meer IT’ers zorgen dat ze niet meer gehunt kunnen worden en nemen regie in eigen hand. Dat betekent dat ze zelf zoeken naar een interessante werkgever/opdrachtgever of hun bureau/accountmanager laten weten beschikbaar te zijn voor een nieuwe klus. Talent managers en talentpools zijn de succesformules voor vast en flex.
  8. In Nederland ligt tussen het uurtarief in loondienst en zzp- of detacheringstarief, al naar gelang ervaringsniveau, een gemiddelde factor van 2,4 tot 2,7. Niet voor ICT’ers. De gemiddelde uurtarief factor voor ICT-beroepen is 3,78. Er zit heel veel extra marge en lucht in de ICT zzp- en detacheringstarieven die niet te verklaren zijn door extra wervingskosten.
  9. ICT’ers gaan voor een goed salaris/uurtarief en de werkbeleving, al dan niet op kantoor met leuke collega’s. Flexibiliteit is de norm die voor zelfstandig professionals al per definitie aanwezig is.
  10. Het Rijk is in 2023 opnieuw de meest favoriete werkgever onder ICT’ers, gevolgd door ASML en Google. In Europa zijn dat Google, Microsoft en Amazon.

Partner

Download Talent Monitor

Met het downloaden van de Talent Monitor ga je akkoord dat jouw gegevens worden gedeeld met mede-initiatiefnemer Intelligence Group.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere rapporten...