Talent Monitor: Prognose tariefontwikkeling professionals 2022

Arbeidsmarktdata specialist Intelligence Group heeft een uniek tariefvoorspellingsmodel ontwikkeld, waarbij onder andere data van HeadFirst Group gebruikt is. Eind 2021 presenteerden we de eerste voorspelling, waarmee een jaarlijkse traditie begonnen is.

Download rapport

Hoogopgeleide professional gaat er gemiddeld 5% procent op vooruit

Zzp’ers en detacheerders van professionals hebben in 2022 een grote tariefstijging in het vooruitzicht. Gemiddeld kan een hoogopgeleide professional het uurtarief in 2022 met 5 procent verhogen. Binnen praktisch opgeleide beroepsgroepen worden de grootste stijgingen verwacht, met de machinemonteur als uitschieter. Hij gaat er naar verwachting 44,6% op vooruit. Over alle werkenden – van praktisch tot hoogopgeleid – is de gemiddelde verwachte stijging 7 procent. Lees hier het gehele persbericht

Belangrijkste constateringen

  • De verwachte tariefstijging in 2022 is gemiddeld 7%. Voor alle hoogopgeleide professionals ligt de verwachting op 5% en voor de meer praktische en operationele beroepen (blue collar) op minimaal 7%.
  • Inzoomend op het professionals-segment: alleen bij managers logistiek, bibliothecarissen en conservatoren ligt een tariefstijging niet in de lijn der verwachting. Het eerstgenoemde is wel een schaarse beroepsgroep, maar minder ten opzichte van vorig jaar. De grootste tariefstijgingen worden verwacht bij elektrotechnisch ingenieurs, managers verkoop en marketing, managers ICT, databank- en netwerkspecialisten en technici bouwkunde en natuur.
  • Kijkend naar het meer praktische en operationele segment: alleen bij zelfstandige buschauffeurs en trambestuurders wordt een kleine daling verwacht (-1,1%). De grootste stijgingen worden verwacht bij o.a. machinemonteurs, loodgieters en pijpfitters, timmerlieden, elektriciens en elektronicamonteurs, assemblagemedewerkers, land- en bosbouwers, lassers en plaatwerkers, en vrachtwagenchauffeurs.
  • Tariefstijgingen worden primair verklaard door een constante verhoging jaar-op-jaar van 1,8%. Gevoelsmatig is deze verhoging het meest logisch te verklaren door inflatie, maar dat is niet altijd de verklarende factor. Een tweede factor is de stijging of daling van de vacaturegraad in de beroepsgroep. Naarmate de vacaturegraad daalt of stijgt en dus de markt krapper of ruimer wordt ten opzichte van dat jaar daarvoor, beweegt het tarief mee. Deze twee factoren, verklaren voor 90,6% de variantie in het voorspellingsmodel.

Partner

Download Talent Monitor

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere rapporten...