Mannen luisteren beter naar mannen. En we hebben meer mannen nodig die dat privilege gebruiken

Talloze onderzoeken onderstrepen de voordelen van gendergelijkheid in managementteams. Toch zijn de meeste leidinggevende posities nog in handen van mannen. Hoewel dit vaak wordt gezien als een oorzaak van ongelijkheid, geloven wij dat dit een ongeëvenaarde kans biedt voor mannen om een proactieve rol te spelen in het bevorderen van gendergelijkheid binnen organisaties. Hoe zij dit kunnen doen werd besproken tijdens de Men as Advocates for Women’s Visibility, een drukbezochte Summit waar zowel Chairman of the Board Han Kolff en Managing Director Professionals & Partners Services Florine Onderwijzer op het podium stonden.

Om te kunnen profiteren van diversiteit moeten organisaties een cultuur creëren waarin gelijkheid gewaardeerd wordt en waarin verschillen gezien worden als kansen om te leren en met elkaar in contact te komen. Mannen hebben een belangrijke rol in het stimuleren van positieve verandering door hun invloed en privileges te gebruiken om gelijkheid te bevorderen. Dit vereist actief luisteren naar anderen, moeilijke gesprekken voeren en zich uitspreken tegen gedrag dat een cultuur van leren, respect en gelijkheid in de weg staat. Het is geen gemakkelijke taak, maar degenen die zich echt inzetten voor deze acties zullen begrijpen dat een divers personeelsbestand beter is, ook al lijkt het in eerste instantie misschien moeilijker. Door dit te doen, zullen ze ook beseffen dat het vergroten van de zichtbaarheid en vertegenwoordiging van vrouwen voortkomt uit de collectieve inspanning van het zich inzetten voor deze acties en de lessen die onderweg worden geleerd.

“You can’t do it alone”

BrandedU streeft ernaar de zichtbaarheid van vrouwen in het bedrijfsleven te vergroten en een gelijke gendervertegenwoordiging te krijgen in leidinggevende functies. Daarom lanceerde BrandedU drie jaar geleden ‘Men as Advocates’: een jaarlijks evenement om mannen uit te nodigen voor het gesprek over gendergelijkheid. De derde editie in juni 2023 draaide om het omzetten van strategieën in actie en over het kunnen leren van de inspanningen van andere (mannelijke) voorvechters. Alle uitkomsten van dit evenement zijn samengebracht in een inspirerende whitepaper.

Download de whitepaper hier > whitepaper23 (brandedu.nl)