‘De zzp’er bestaat niet’ is een cliché dat de afgelopen jaren regelmatig terugkomt in het politiek-maatschappelijk debat. Het geeft aan dat de totale groep van meer dan één miljoen zelfstandigen zonder personeel zeer divers is. Dat maakt beleid ontwikkelen lastig. Om tot toekomstbestendig en uitvoerbaar beleid te komen zijn feiten en cijfers cruciaal. Daarom presenteerden ZiPconomy, HeadFirst Group en ONL voor Ondernemers het rapport ‘De zzp’er bestaat wél! Feiten over zelfstandigen zonder personeel’.

Welke feiten en cijfers springen in het oog? Wat zijn in een notendop de conclusies. Hugo-Jan Ruts (oprichter en hoofdredacteur van ZiPconomy) presenteerde de belangrijkste inzichten. En wat kunnen of moeten die betekenen voor het regeerakkoord en het beleid van een nieuw kabinet? In een rondetafelgesprek ging Frits Huffnagel (oprichter Castro Communicatie) daarover in gesprek met Irene van Hest (Sectorhoofd FNV Zelfstandigen), Ronald Dekker (Arbeidseconoom TNO), Han Kolff (CEO HeadFirst Group) en Hans Biesheuvel (Co-founder ONL.

Deelnemers waren uitgenodigd online aan te sluiten en hier actief aan mee te doen door vragen te stellen aan de tafelgasten en te reageren op stellingen en polls. Bekijk het rondetafelgesprek hieronder terug:

Over het rapport
Met het rapport ‘De zzp’er bestaat wél. Feiten over zelfstandigen zonder personeel’ – dat door onafhankelijk kennisplatform ZiPconomy is opgesteld – zetten HeadFirst Group en ONL voor Ondernemers waardevolle feiten, cijfers en inzichten over de zzp’er op een rij. Het doel: de heterogeniteit en diversiteit van de doelgroep in kaart brengen en het publieke debat over de arbeidsmarkt naar een hoger niveau tillen.