In het dagelijks leven ondervinden we steeds vaker hinder van tekorten op de arbeidsmarkt. Zo was de belangrijke Ketheltunnel in de snelweg van Rotterdam naar Den Haag urenlang afgesloten, laat de NS minder treinen rijden en worden klassen naar huis gestuurd omdat er geen docenten zijn. Marion van Happen, CEO van HeadFirst Group, sprak met Luna van der Waarde, mediaspecialist bij ANP Expert Support, over een ander voorbeeld: Schiphol. Wat de luchthaven doen om mensen binnen te houden, te werven en hoe wordt er vanuit vakbonden en overheid over flexwerkers gedacht?

Snel opschalen van dit type profiel in een krappe arbeidsmarkt is een grote uitdaging. Organisaties vergeten soms om in deze situatie juist goed te zorgen voor de mensen die al bij je werken, om ze dichtbij te houden en kunt inzetten om nieuwe collega’s in te werken. Desondanks worden onder andere betere arbeidsvoorwaarden en employer branding met name ingezet bij werving. Mijn advies: zet retentie op nummer 1 en op nummer 2 pas werven.

Flexibiliteit & keuzevrijheid
Het huidige beeld is dat ‘vast’ veilig is en ‘flex’ zielig. Terwijl een flexibele schil organisaties juist helpt om de bedrijfsvoering maximaal te organiseren. Mijn boodschap is dan ook: laat ondernemers vrij ondernemen. Er mag niet voorbij worden gegaan aan de grote groep zelfstandigen die er bewust voor kiest om in vrijheid te ondernemen, een sterke onderhandelingspositie heeft en zeer tevreden zijn over de arbeidsomstandigheden. Als het nieuwe kabinet zich richt op passende maatregelen voor beroepen met lagere uurtarieven, kunnen we succesvol toewerken naar duidelijkheid voor alle zelfstandigen en hun opdrachtgevers.

Luister de volledige aflevering hier.

Over ExpertCast
ExpertCast, de podcast van ANP Business, biedt verdieping bij het nieuws, door experts van verschillende kennisorganisaties. Iedere aflevering start met een nieuwsbericht van het ANP gevolgd door een interview met een expert over die kwestie.